Slå autopiloten fra og bliv en mental jægersoldat

Slå autopiloten fra og bliv en mental jægersoldat!

Vi mennesker kører på autopilot. Spørgsmålet er bare, om destinationen på din autopilot, er der, hvor du gerne vil hen? Læs hvordan du slår naturens autopilot fra, og giver dig selv friheden til at nå den destination, du gerne vil. Det kræver mod og viljestyrke som en jægersoldat. Men mon ikke du har, hvad der skal til?

Ledere har behov for at tale om deres personlige udfordringer

1 gang om året gør jeg status over min forretning. Som en del af denne status vurderer jeg, hvordan mine løsninger passer til mine kunders behov. Da jeg gjorde status i foråret 2009, var en af mine konklusioner, at flere og flere af mine kunder havde behov for at tale om deres personlige udfordringer:

 • ”Jeg har svært ved at komme op om morgenen, og trives ikke så godt”
 • ”Jeg kommer ikke godt ud af det med min chef”
 • ”Hvad mon jeg laver om 5 år?”
 • “Jeg har mistet motivationen. Hvad gør jeg?”

Da jeg foretrækker at tale om ting, jeg har forstand på, besluttede jeg mig for at få en professionel coaching uddannelse. Valget faldt på en Coach og Mentor uddannelse på Coach & Psykoterapeut Skolen. Jeg startede i september 2009.

Jeg skal være ærlig at indrømme, at min holdning til coaching, på daværende tidspunkt, var som Benny i ”The Julekalender” siger: ”Bob, bob, bob…”. Men jeg er blevet klogere.

På optagelsessamtalen sagde rektor, at skolen uddannede ”psykologiens jægersoldater”, og at de stillede store krav til eleverne. Hun behøvede ikke at sige mere til mig, jeg var solgt.

Når vi ikke ved, hvad vi føler, er vi på den

Stor var min overraskelse, da jeg på det første weekendkursus blev stillet spørgsmålet: ”Hvad føler du?”. “Nej”, tænkte jeg, det var ikke planen. Det var jo mig, der skulle lære at stille andre dét spørgsmål! For uddannelsen handlede jo ikke om mig, men om dem jeg skulle coache.

Men hun var ret insisterende, så jeg valgte at spille med på legen. Jeg svarede: ”Jeg tænker, at jeg…..”. ”OK”, svarede hun: ”Så hvad føler du?” Her blev jeg noget irriteret. For hvad fanden var det for en skole, jeg har tilmeldt mig, når de ikke engang hører efter, hvad deres elever siger. Så jeg svarede, nu med en lidt fastere stemmeføring: ”JEG TÆNKER, AT JEG..…”. Igen afbrød hun mig, denne gang med en lidt anden formulering, for hun sagde: ”Nu forstår jeg, at du tænker, men ved du, hvad du føler?”

Spørgsmålet og den weekend blev et skelsættende øjeblik i mit liv. Det blev øjeblikket, hvor jeg måtte erkende, at jeg altid har været mere opmærksom på andre end på mig selv, og bl.a. derfor ikke vidste hvad jeg følte.

Den weekend blev startskuddet på en 4 ½ års rejse med det mål, at lære hvordan jeg opnår fuld indflydelse på mit liv, så jeg kan lære andre, at opnå det samme.

I dag er jeg en stolt Master Coach & Psykoterapeut, med speciale i biopsykologi. Hvilket betyder, lidt populært sagt, at jeg har “det sorte bælte” i, at hjælpe mennesker med at ændre adfærd.

Vi kører på autopilot

Hvis vi vil opnå indflydelse, er det vigtigt, at forstå hvordan vores hjerne fungerer. 99% af vores samlede bevidsthed er ubevidst. Den resterende 1% er vores bevidsthed. Bruger vi ikke vores bevidsthed, så er det vores ubevidste, der styrer det, vi gør i nuet. Når vi er ubevidste, reagerer vi, og tilpasser os, til det som sker i vores omgivelser uden indflydelse. Jeg kalder fænomenet, at vi kører på autopilot.

At vores hjerne fungerer sådan, er smart mange sammenhænge. Når vi først har lært at gøre noget, kan vi gøre det uden at tænke over det. Vi glemmer aldrig at holde balancen, når vi én gang har lært at cykle. Vi kan tale i mobiltelefon og samtidig køre bil osv.

Det samme gælder din ledelse. Hvis du aldrig har reflekteret over, hvordan du leder, er du reelt uden indflydelse. Så leder du, på den måde du har lært. Hvordan det så end er.

Vi gør, som vi altid har gjort

Hvis du tænker – kan det nu være rigtigt? Så tænk på hvad du gør, når du deltager i møder, når du taler med din chef, og den måde du prioriterer dine arbejdsopgaver. Mit gæt er, at du gør det på samme måde, du altid har gjort. Hvis jeg har ret i mit gæt, så husk på, at det ikke er dig, der er noget galt med, det er sådan naturen, har programmeret os mennesker.

Slå autopiloten fra og bliv en mental jægersoldat

For de ambitiøse der vil have mere indflydelse på den måde de leder, følger hermed inspiration til, hvordan du ”slår din autopilot fra”, så du kan begynde at gøre noget ved det, som betyder allermest for dig.

Hemmeligheden til at slå autopiloten fra ligger i den 1%, der udgør vores bevidsthed. Jo bedre du bliver til at være bevidst, og bruge den til fordel for dig selv, jo mere indflydelse opnår du. Følg mine instruktioner, hvis du vil træne din evne til at disponere din opmærksomhed:

 • Ret opmærksomheden til hvad du hører, dér hvor du sidder lige nu
 • Ret opmærksomheden til hvad du kan se, der fra hvor du sidder lige nu
 • Ret opmærksomheden til hvad du mærker i din højre fod
 • Ret opmærksomheden til hvad du føler, lige nu

Er du lykkedes med ovenstående, kan du disponere din opmærksomhed. Du sidder nu med ”nøglen” til, at få indflydelse på dit liv.

Næste skridt er, at overføre øvelsen til den måde du leder på, hvis du vil finde ud af hvordan du leder i dag. Jeg har lavet nedenstående spørgsmål, der kan hjælpe din refleksion på vej:

 • Hvem har lært dig at lede?
 • Leder du dig selv og andre på samme måde?
 • I hvilke situationer er du stolt af, den måde du leder på?
 • Er der områder af din ledelse, du godt kunne tænke dig at få udviklet?

Ovenstående refleksion ændrer ikke din hverdag. Men har du fundet svarene på spørgsmålene, så ved jeg, at du kan disponere din opmærksomhed, og så kan du allerede, det der skal til for at opnå fuld indflydelse på din måde du leder. Interesseret i mere inspiration, så læs hvordan din lederstil kan afgøre alt.

Har du behov for sparring til at komme i gang, eller er du interesseret i, at få din ledelse til et samlet ”eftersyn”, så kontakt mig på 22 70 50 55 eller send mig en besked.

Tak for din opmærksomhed.

I get you busy living!

Ole

2 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *