Sådan træffer du beslutninger med sikkerhed og selvtillid

Sådan træffer du beslutninger med sikkerhed og selvtillid

Kender du til at blive usikker, når du skal træffe beslutninger? Vil du undgå at paralysere som “rådyret i lyset fra bilens forlygter”, næste gang du skal træffe en beslutning? Så læs denne artikel. Her får du opskriften på, hvordan du opbygger din mentale styrke, så du kan træffe de beslutninger, du er ansat til. 

Rigtige beslutninger i dag, klogere i morgen

Vi lever i en verden, hvor særligt teknologi giver os adgang til flere og flere informationer. Det som i dag er den rigtige beslutning, ser måske anderledes ud i morgen.

Nogen siger, at det er en udfordring at træffe beslutninger, i en verden der hastigt forandrer sig. Jeg siger, det er et vilkår, vi ledere må lære at håndtere. For vi skal ikke regne med at verdenen sætter hastigheden ned i fremtiden. Snarere tværtimod.

Vores opfattelse af verdenen, styrer vores følelser

Følelser afgør hvilke beslutninger vi træffer, og om vi træffer nogen beslutninger. Lad mig give dig en oplevelse:

  • Forestil dig, at du står over for, at skal træffe en beslutning som kræver betydelig investering og ressourcer at gennemføre
  • Hvad får det dig til at føle, hvis jeg siger at verdenen forandrer sig hastigt og at en rigtig beslutning i dag, måske ikke er det i morgen?
  • Hvordan påvirker disse følelser dig ift. at træffe en beslutning?

Jeg kender selv til at blive i tvivl, usikker og bange for at tage en forkert beslutning. Og spørger du mine følelser i denne situation, så er deres budskab ”Puuhaa….tænk nu hvis du træffer en forkert beslutning…det er mange penge og situationen kan hurtigt ændre sig. Skulle du ikke lige sove på det?”. Er vi ikke opmærksomme, vil disse tanker og følelser få os til at udskyde at træffe en beslutning. Det er sjældent godt for vores forretning.

Vi skal lære at håndtere vores følelser, når vi står i beslutningssituationer, så vi træffer de beslutninger, vi er ansat til.

Er verdenen i hastig forandring?

Mange ledere har en hektisk hverdag. Men er det ”en verden i hastig forandring”? Du kan jo selv tage stilling:

  • Hvilke forandringer har påvirket din hverdag indenfor de sidste år?
  • Hvad er det for forandringer, der er kommet hurtigt?
  • Er de kommet bag på dig?

Vi skal passe på med at bruge en ”verden i hastig forandring” som undskyldning for, det reelle problem, nemlig at vi ledere ikke har modet til at træffe de beslutninger, vi ved er nødvendige for at udvikle vores forretning. ”Hårdt sagt”, tænker du måske? Men helt ærligt, 70% af alle strategiplaner bliver ikke implementeret, hvad fortæller det? Det fortæller mig, at hvis du er en af dem som har din plan ”liggende i reolen”, så er det højest sandsynligt ikke er dig, som bestemmer hvilken udvikling din virksomhed skal igennem.

Lærer vi ikke at håndtere usikkerhed når vi skal træffe beslutninger om fremtiden, risikerer vi ledere, at blive fanget som ”et dyr i forlygterne på en bil”, passive og bange. For så ved vi godt, hvad det får af konsekvenser for vores forretning.

Træffe beslutninger med sikkerhed og selvtillid – opskrift

Den mentalt stærke leder ved, at uanset hvor hurtigt verdenen forandrer sig, er der stadig beslutninger som skal træffes. Han gør følgende, når han træffer beslutninger:

Langsigtede mål er vigtige

De langsigtede mål er vores ramme for prioritering. Et konkret eksempel er, at flere af de store bilkoncerner i disse dage offentliggør deres beslutninger om, at fremtidens biler er el-drevne. Indretter de ikke deres daglige beslutninger til dette mål, vil de blive ved med at udvikle bedre og bedre biler med fossilt brændstof.

Hvilke langsigtede mål er vigtige for din forretning?

Overblik

Når man skal træffe beslutning, i en verden hvor forudsætningerne kan ændre sig, er det i første omgang afgørende, at have overblik over de forhold som kan påvirke resultatet af ens beslutning. Herefter kan en individuel risikovurdering af de enkelte forhold ske.

Scope af beslutning

Når du har foretaget din risikovurdering af de enkelte forhold og har overblik, så ”konsulterer” du dine følelser. Er du afklaret med hvilken beslutning, du skal træffe? Er der områder du fortsat er i tvivl om eller usikker på, så skaf flere informationer eller tilpas dit scope af beslutningen. Træf de beslutninger, hvor risikoen ikke forstyrrer din nattesøvn.

Opfølgning & selvtillid

Den mentalt stærke leder accepterer, at forudsætningerne for hans beslutninger kan ændre sig. Det har ikke noget med, hans evne til at træffe beslutninger at gøre. Han følger op på sine beslutninger og bruger det, han har lært, næste gang der er en beslutning der skal træffes.

Træffer du de beslutninger, du er ansat til?

Hvis du føler, at du er på bagkant, og at du hele tiden må tilpasse dig andre, så er tiden måske inde til, at træffe nogle beslutninger som kan ændre situationen?

Tak for din opmærksomhed.

Ole

#getbusyliving

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *