The power of Natural Born Leadership

Ledere er mine helte

Kære leder

Tak for den indsats du gør. Tak for det ansvar du påtager dig for, at gøre dagen i morgen lidt bedre end den er i dag. Jeg anerkender din indsats. Du gør en forskel. Du kan være stolt. Ledere er mine helte.

Jeg har skrevet denne artikel, dels for at hylde og anerkende de mange ledere, der hver dag påtager sig et ansvar for, at gøre dagen i morgen lidt bedre end den er i dag. Dels for at motivere flere til at påtage sig deres lederansvar og udvikle deres lederstil.

Hvorfor er der behov for at anerkende ledere?

Når jeg følger debatten om ledelse i aviser og på de sociale medier, er den ofte kritisk overfor den ledelse som bedrives. Problemet med den kritiske tilgang er, at den udelukkende sætter fokus på ”hullerne i osten”, det ledere ikke gør godt nok. Vi glemmer at tale om alle de gode og kompetente ledere. Når vi glemmer det, går vi glip af et uforløst potentiale af selvtillid og stolthed. Den anerkendende tilgang forløser dette potentiale.

Hvad er en leder?

Lad os starte med at få definitionen på plads, så vi taler samme sprog. Min definition på en leder er:

”En person der gennem sine handlinger påtager sig et ansvar for at forbedre en situation”.

Det er adfærden, der er det centrale for mig. At en person ’gør noget’.

Vi er alle ledere

I min verden findes der 3 typer af ledere:

 • Ledere der har en formel lederstilling i en organisation eller virksomhed
 • Forældre – de er ledere for deres børn (indtil børnene bliver voksne)
 • Dig – du er leder for dit eget liv

Det er ikke sikkert, at du opfatter dig som leder. Men jeg håber, at du er enig med mig, når jeg siger: Vi er alle ledere. At du påtager dig dit ledelsesansvar, er helt afgørende for, hvilken livskvalitet dine medarbejdere, dine børn eller du selv vil kunne opleve.

Hvis du ikke leder dit eget liv, hvem gør så?

Hvordan udvikler vi flere kompetente ledere?

Vi må stille os selv det grundlæggende spørgsmål: Hvilken metode er den bedste til at skabe ledelsesudvikling?

Jeg tror ikke på at en ensidig kritisk tilgang, ofte fremført af folk uden egen ledelseserfaring, rykker noget. Hvis den rykker noget, så er det, at motivere dem der er udsat for dårlig ledelse til at forblive passive i en offerrolle – for alle problemer er deres leders skyld (læs: ansvar).

Den kritiske tilgang indeholder ikke opskriften på, hvordan man tager ledelsen i sit eget liv, og hvordan man gør noget, hvis man er, i en situation der kan forbedres.

Motiverer kritik dig til udvikling?

Jeg tror, den bedste måde at skabe udvikling på er ved at hjælpe ledere med, at skabe en indre drivkraft der motiverer dem til at udvikle deres lederstil. Vi skal bruge en både kritisk og anerkendende tilgang, når vi vurderer den ledelse der bedrives. For det giver det mest realistiske billede.

Vi ledere skal stille store krav til os selv

At være leder er en betydningsfuld rolle. Det er at stramme den for meget at sige, at ledere har andre menneskers liv i deres hænder. Men den måde, vi leder på, påvirker menneskers livskvalitet. Fordi vores adfærd har så stor betydning, er det nødvendigt, at vi sætter høje krav, til den ledelse vi udfører.

Vi kan, hvad vi har lært

Det er ikke alt, hvad jeg har gjort i min ledelseskarriere, jeg er lige stolt af. Og der har været situationer, hvor jeg haft svært ved at erkende, at min lederstil ikke gav de resultater, jeg var på jagt efter. Men, er din hest død så stå af.

Vi ledere skal have modet til at være ærlige overfor os selv. Og vi skal ikke bare have modet til at lytte til os selv, vi skal også have modet til at lytte til, hvordan andre opfatter, den måde vi leder på. Gør vi det, så kender vi ”gabet”, mellem den leder vi gerne vil være, og den leder vi er.

I dag hjælper jeg min egen erkendelse på vej ved at tænke: ”Jeg kan, hvad jeg har lært. Det jeg ikke kan, er bare noget jeg ikke har lært endnu”, når jeg står i situationer, hvor jeg ikke er, den leder jeg gerne vil være.

Er du den leder, du gerne vil være?

Skab din egen indre udviklingskraft

Er du ikke den leder, du gerne vil være, skal du i gang med at træne.

Her er mit bud på, hvordan du skaber din egen indre udviklingskraft, og hvordan du bliver bedre til at anerkende dig selv og andre mennesker.

Skab drivkraft

 • Hvad kan motivere dig til at blive en mere kompetent leder?
 • Hvilken lederstil vil du udvikle, som kan få dig til at føle dig stolt?
 • Hvis du fortsætter den lederstil du har nu, hvilke konsekvenser vil det have for dig?

Bliv mere anerkendende

 • Hvad er dine ledelsesmæssige styrker?
 • Hvilke resultater er du stolt af at have skabt?
 • Hvilke af dine medarbejdere passer deres job og gør en god indsats? Fortæl dem det. Nu!
 • Hvad er dine børn gode til? Fortæl dem det. Nu! Hvem har lært dem at gør det? Anerkend dem.
 • Hvad kan forhindre dig i at blive mere anerkendende? Hvordan fjerner du disse forhindringer?

Sørg for altid at være sulten efter at udvikle dig selv og din ledelse, ellers går du i stå.

Tak for din opmærksomhed.

Get busy living.

Ole

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *