Høj rang

En høj rang og en stor bil er ingen garanti for et godt liv

Vi er født med en stærk tilskyndelse til at søge en højere rang i de hierarkier, vi befinder os i. Men er vi ikke opmærksomme, risikerer vi, at køre i store biler, have en præstigefyldt uddannelse og være ansat i en høj stilling i et anerkendt firma, og alligevel føle en tomhed, savne glæden og et meningsfuldt liv.

Lyt til dig selv og gør de ting, der får dig til at føle dig stolt, glad og nyttig, så skal du nok finde din vej til et meningsfuldt liv.

Nytårskur – en festdag for krybdyrshjernen

Den nytårskur der afholdes på Christiansborg, er i den grad en begivenhed der skærer, hierarkiet af den danske befolkning, ud i pap. Eller det vil sige ikke hele befolkningen, kun de særligt udvalgte. ”Forordningen for rang” er den liste der bruges, når det skal besluttes, hvem der skal inviteres til årets Nytårskur, og hvem der ikke skal inviteres.

På rangordenslisten er de udvalgte inddelt i 7 rangklasser, og kun rangklasse 1, 2 og 3 deltager i Nytårskuren.

Begivenheden er en festdag, for den del af vores krybdyrshjerne der er optaget af, hvor vi befinder os i hierarkiet. Det vender jeg tilbage til.

Den historiske baggrund

Så vidt jeg kan læse mig frem til, er rangfølgen etableret i år 1693 af den enevældige konge Christian den 5.

I gamle dage, og her taler jeg om Christian den 6. som levede fra 1699 til 1746, var der fri og offentlig adgang til kongens nytårstaffel. Alle kunne komme og ønske majestæten ”Godt nytår”.

Men da Christian den 6. flyttede fra Københavns Slot til Christiansborg, blev det for meget for kongen at have alle de mennesker rendende. Så dem der ville ønske kongen ”Godt Nytår” skulle ”sorteres”. Det gjorde man ved at begrænse adgangen til bestemte personer og grupper. Her brugte man “Forordningen om Rang” til at styre, hvem der kunne komme ind, og hvornår på dagen de kom. Metoden benyttes den dag i dag. Kilde: Kongehuset.dk.

Hvem vil ikke gerne være inviteret til Nytårskur?

Hvad har Nytårskuren og rangfølge med krybdyrshjernen at gøre, tænker du måske?

Jeg ved ikke med dig, men en stemme inde i mit hoved siger: ”Bare jeg var inviteret til Nytårskur!”.

Den stemme kommer fra den del af vores hjerne, der bl.a. er optaget af, hvor vi befinder os i hierarkiet. Stemmen tilhører en af vores 7 medfødte drifter, nærmere bestemt ”Rangordensdriften”.

Vi er fra naturens side programmeret til at ville op i hierarkiet. Det er i toppen af hierarkiet, der er adgang til flest ressourcer. I naturen giver rang adgang til mad. Dem med høj rang kan spise og blive store og stærke. De stærkeste kan slå de andre hanner og få adgang til hunner, så de kan forplante sig og sprede deres gener.

Men i et moderne samfund er adgangen til mad, for de fleste, ikke et problem. Og vi behøver ikke længere at tæve nogle andre for at få sex og sprede vores gener.

”Op i hierarkiet” en stærk drivkraft

Hvad gør krybdyrshjernen så, når den har stadig behovet for, at føle at den (vi) har høj rang?

Den kaster sig over ting, som ”flokken” anerkender og opfatter som værende i toppen af hierarkiet. I erhvervslivet kan det være:

  • Størrelsen på den bil du kører i: ”Han kører i Porsche, han må virkelig tjene kassen”.
  • Titler er vigtige. Særligt “direktør” titlen kan få mange til at savle.
  • Sidder du i “direktionen”, er du noget særligt.
  • Har du gået på INSEAD, IMD eller Harward, så er du virkelig én, man ser op til.
  • Er du, eller har du været, ansat i McKinsey, Novo Nordisk eller Statsministeriet så kan du alt, har altid succes og ingen udfordringer.

Ovenstående beskriver opfattelser af forskellige hierarkier. Fordi krybdyrshjernen kører, på det program der hedder ”Jo højere rang, jo bedre”, vil vi instinktivt være tilskyndet til at arbejde os op, i de hierarkier vi befinder os i. Derfor bliver en invitation til en Nytårskur en fest for hjernen. For invitationen er ”det synlige bevis” på, at du har høj rang.

Det ligger lige til højrebenet at tænke: ”Er du inviteret til Nytårskur, så bliver livet ikke bedre.”

Men det passer ikke.

Rangordensdrift og ydrestyring en farlig cocktail

Din livskvalitet er ikke defineret af, hvilken bil du kører i, hvilken titel og uddannelse du har, hvilken virksomhed du er ansat i, om du har været til nytårskur eller ej.

Men vores rangordensdrift er en meget stærk drivkraft. Det er den fordi, det for mange år siden var et spørgsmål om liv og død, hvor du befandt dig i hierarkiet. Det er det ikke længere.

Hvis du blander rangordensdriftens kraft, med det faktum at vi mennesker er ydrestyret af natur (vi foretrækker at tilpasse os andre), så har du en farlig cocktail. Hvis du ikke er bevidst om, hvordan disse kræfter påvirker dig, risikerer du at blive drevet ind i et job, en uddannelse eller virksomhed som er anerkendt af andre, men ikke er den rigtige for dig.

Hvad hjælper det at køre i en stor bil, have en prestigefyldt uddannelse og en høj stilling i et anerkendt firma, hvis man føler, at livet, er tomt, og mangler mening?

Find det hierarki du vil være i toppen af

Du finder det rigtige hierarki, ved at lytte til dig selv.

Gør du det, der er rigtigt for dig selv, er det dig der har kontrollen. Bruger du den, kan du finde det job, den uddannelse, den bil og den virksomhed, du drømmer om.

Brug din medfødte rangordensdrift til din fordel. Vær ambitiøs. Ellers går du i stå. Beslut dig for at nå mål, der motiverer dig til at sætte en udvikling i gang. Slip din medfødte drivkraft løs, og arbejd dig til toppen af det hierarki, der er det rigtige for dig.

Når du føler dig nyttig, glad og stolt, så ved du, at du er på rette vej.

Tak for din opmærksomhed.

Get Busy Living.

Ole

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *