Sådan udvikler du din lederstil

Sådan udvikler du din lederstil

Vær ærlig overfor dig selv, og erkend hvis du ikke er den leder, du gerne vil være. Vil du udvikle din lederstil, så gør det for din egen skyld, ikke for andres. Skab den indre drivkraft der motiverer dig til at lede på en ny måde, og kom i gang med at træne. Når du bryder din komfort-zone, er din udvikling i gang.

Følger du ikke ovenstående principper, vil du modarbejde, den måde din hjerne fungerer på. Men hvis du bruger hjernens funktion til din fordel, vil du, med fokus i en kort periode, kunne udvikle din lederstil, én ny kompetence ad gangen, og skabe en udvikling der har effekt på resten af dit liv.

Denne artikel er til dig, der vil udvikle din lederstil, for din egen skyld. Sådan kommer du i gang.

Ingen adfærdsændring, ingen effekt

Mange ledere oplever et personligt udbytte af at deltage på ledelsesudviklingskurser. ”Et pusterum, væk fra den hektiske hverdag”, er en udtalelse, jeg ofte hører. Men når de kommer tilbage til ”den hektiske hverdag”, så leder de, som de plejer. Sker det, er de penge, der er brugt på kurset, smidt ud af vinduet.

Bag ovenstående adfærdsmønster findes der en naturlig forklaring. Hjernen bryder sig nemlig ikke om at gøre noget nyt. Her er vi oppe imod, et system der er 360 mio. år gammelt, og som har sikret vores arts overlevelse. Glem alt om at lave hjernens funktion om. Nøglen til at udvikle din lederstil ligger i, at forstå hvordan hjernen fungerer, og bruge denne viden til at skabe den udvikling du ønsker.

Hjernens funktion bestemmer effekten af dit lederkursus

Man kan ikke installere et Windows program på en Mac, ligesom man heller ikke kan installere en Mac app på en android mobil. De er ikke kompatible. Det samme gælder, når du vil udvikle din lederstil.

Der er mange måder og metoder at lave lederudvikling på. Men uanset hvilken metode du anvender, er det afgørende, at den er tilpasset til den 360 mio. år gamle ”platform”, vi har siddende mellem ørerne, nemlig krybdyrshjernen.

Er din lederudviklingsmetode, ikke tilpasset den måde hjernen fungerer på, risikerer du, at den undervisning du selv eller dine ledere modtager, aldrig vil forlade det lokale, den er formidlet i.

Ny adfærd eller pengene ud af vinduet

Lederudvikling er først succesfuld, når den hjælper den enkelte med at lede på en ny måde. Leder vi, som vi plejer, vil vi have de samme udfordringer og resultater, vi hele tiden har haft. Omsættes undervisningen derfor ikke til ny lederstil, er de penge, der er brugt på lederudviklingsprogrammet smidt ud af vinduet.

Er du begyndt at lede på en nye måde, efter dit sidste lederudviklingskursus?

I det nedenstående gennemgår jeg, hvordan den 360 mio. år gamle krybdyrshjerne fungerer. Mit formål er, at lære dig at bruge hjernens funktion til at udvikle en ny lederstil.

Hjernen er bange for at gøre noget nyt

Vores hjerne er ikke skabt til udvikling, den foretrækker vaner. Det er faktisk mere præcist at sige, at vores hjerne er bange for at gøre noget nyt.

Hjernen er super god til at samle erfaringer. Særligt ubehagelige oplevelser der har givet os dårlige følelser, husker den. At vi har modstand på at gøre noget, er hjernens måde at fortælle os, ”Det har du prøvet før, det var ubehageligt, lad være med at gøre det igen”. Får dine modstande lov til at bestemme, vil du aldrig forlade din komfort-zone, og du vil blive ved med at gøre, som du altid har gjort. Det ændrer intet.

Er vi styret af vores følelser, ville vi aldrig tilmelde os et lederudviklingskursus. Men bruger vi vores fornuft, så ved vi godt, at vi ikke behøver at være bange. Lederudviklingskurser er nemlig ikke fysisk farlige. Fornuften siger også, at hvis vi ikke udvikler os, så går vi i stå, og det samme gør vores forretning.

Så hvordan får vi overbevist vores følelser om, at udvikling er en god ide?

Ønsket om udvikling skal komme indefra

Hvis vores følelser kan se en fordel i at gøre noget nyt, så er de ”åbne for udvikling”. Nøglen er, at skabe en indre drivkraft, der motiverer dig til at sætte en udvikling i gang.

Du skaber denne drivkraft ved at beskrive, de følelser og det udbytte en ny lederstil vil give dig. Eksempelvis kan en mere prioriterende lederstil skabe følelsen overskud, en mere anerkendende lederstil kan skabe følelsen stolt, og en mere konsekvent lederstil kan skabe følelsen tillid. Jo tydeligere dit følelsesmæssige udbytte er beskrevet, jo stærkere drivkraft, og jo mere motiveret vil du være for at udvikle dig.

Hvilken del af din lederstil du ønsker at udvikle, er op til dig. Det vigtige er, at du ændrer adfærd for din egen skyld. Gør du ikke det, er der risiko for, at du er i gang med at lave dig selv om for andres skyld. Det holder sjældent i længden.

Når din indre drivkraft er på plads, skal du i arbejdstøjet.

Det kræver træning, hvis du vil mestre en ny lederstil

Vi kan, hvad vi har lært. Det vi ikke kan, er blot noget, vi ikke har lært endnu. Vil du udvikle din lederstil, kræver det træning.

I denne fase er det afgørende at forstå, at hjernen kun kan gøre 1 ting bevidst ad gangen. Hjernen har brug for at vide, præcist hvad den skal rette opmærksomheden til. Jeg kalder denne præcise beskrivelse for ”træningsbaner”.

Har du ex. besluttet dig for, at blive bedre til at prioritere, for at skabe mere overskud, kan en træningsbane formuleres på følgende måde:

På mødet på mandag kl. 14. med min chef, vil jeg sige følgende:

  • ”Jeg har ikke tid til at løse alle mine opgaver. Jeg har brug for din hjælp til at beslutte, hvilke opgaver jeg kan nedprioritere.”
  • Derefter lukker jeg munden, og lytter til hvad chefen siger.
  • Uanset hvad chefen siger, og hvad jeg kommer til at føle, vil jeg gøre, hvad jeg kan for at være i dialog.
  • Mit mål for mødet er, at gå ud af døren med en liste over de opgaver jeg har tid til at gennemføre. Jeg vil føle, at jeg har overblik og overskud, når jeg forlader kontoret.

Opbyg din mentale styrke

Det sidste du mangler, inden du går ind til mødet med chefen, er en samtale med dine følelser.

Spørg dig selv, hvad det vil få dig til at føle at gennemføre ovenstående træningsbane. Det er i denne dialog, at du kan blive bevidst om dine modstande – de følelser der helst vil have dig til at springe mødet med chefen over og fortsætte stresset og i underskud.

At du kender dine modstande, og ved hvordan du håndterer dem, øger sandsynligheden for, at du får holdt mødet med chefen og kommer i gang med at prioritere. Jo flere modstande du bryder, jo stærkere bliver din mentale styrke.

Der er kontant afregning

Vælger du at arbejde efter denne metode, behøver du ikke vente længe for at opleve udbyttet. Dine følelser vil med det samme fortælle dig, hvad de synes, så snart du er på vej ud af chefens dør.

Forlader du kontoret, med det udbytte og de følelser du ønskede, og føler du dig mere modig?

Effekt på resten af dit liv

Følger du ovenstående principper, vil du bruge hjernens funktion til din fordel.

Vores hjerne er super god til vaner. Den kan gøre det, vi har lært, uden at vi behøver at tænke over det. Det betyder, at hvis du i en periode træner dine ex. prioriteringsvaner, vil du lære det. Ligesom du har lært at køre på cykel. Når først du har lært at prioritere, vil din hjerne gøre det, uden du behøver at tænke over det. Denne nye gode vane vil du få glæde af resten af dit liv.

Du tænker måske: ”Pyha, der er mange vaner, jeg skal udvikle”. Men virkeligheden er, at hvis du mestrer 8 vaner, så vil du kunne skabe et tillidsfuldt og effektivt samarbejde med dig selv og andre. Du kan læse mere om disse 8 vaner og mit ledelsesudviklingskoncept ”The Natural Born Leadership” her.

Jeg kan allerede nu afsløre, at du allerede har alle 8 vaner, og at du måske er mere kompetent, end du lige nu er bevidst om.

Tak fordi du læste med.

Ole

#getbusyliving

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *