Frihed

Find din drivkraft, lær at leve dit liv fuldt ud og føl dig fri

Læs dette indlæg hvis du er træt af at leve et arbejdsliv, i konstant tilpasning til dine omgivelser uden indflydelse, men i stedet vil finde din drivkraft og komme i gang med at leve dit liv fuldt ud.

Jeg ved, hvad jeg taler om, når jeg siger, at prisen for ikke at kende sin drivkraft er høj. 

Uden indflydelse på mit arbejdsliv

Et af lavpunkterne i min karriere var en dag, jeg havde parkeret min røde Honda Civic, foran min arbejdsplads, og ”sad fast” i bilen. Mine knoer var hvide, og mine hænder ville ikke slippe rattet. Dr. Bombays ”S.O.S” hårdt pumpet dance music drønende ud af højtalerne – en rutine, det havde været nødvendigt for mig at opbygge, for at pumpe mig selv med energi nok til at gå ind af døren og begynde at arbejde.

I det øjeblik måtte jeg erkende, at det som drev mig, ikke gjorde mig glad. Jeg måtte se i øjnene, at det ikke var mig som styrede mit arbejdsliv. For det havde aldrig været mit mål at presse mig selv til det yderste.

Til sidst fik jeg hevet mine hænder fri af rattet og gik ind og gik i gang med at arbejde. For hvad skulle jeg ellers gøre?

Fordi jeg havde travlt med at gøre, som jeg altid havde gjort, fandt jeg ikke ud af, hvad det var, som drev mig til at presse mig selv til det yderste, og hvem der reelt styrede mit arbejdsliv. Konsekvensen blev, at mønsteret gentog sig på min næste arbejdsplads. For det vi ikke ved om os selv, er vi dømt til at gentage.

I dag ved jeg, at jeg skulle have fundet min drivkraft. Det havde givet mig indflydelse, og muligheden for selv at styre mit arbejdsliv.

Jeg inviterer hermed, de ambitiøse ledere der er interesseret i at finde deres drivkraft, med på en rejse helt ind i sindet, for det er her, kilden til vores drivkraft udspringer.

Drivkraft = følelser

Det er vores hjerne, der styrer vores adfærd og den bruger følelser til at sætte os i bevægelse.

Eksempelvis er det følelsen ’sult’, der får os til at gå ud i køkkenet og finde noget at spise. Og det er følelsen ’mæt’, der får os til at stoppe med at spise.

På samme måde er vi styret af følelser, når vi leder. Det er de følelser, som udgør vores drivkraft. Generelt kan man opdele vores drivkraft i 2 kategorier:

 • Måder vi leder på for at opnå gode følelser (lederstil styret af fornuft)
 • Måder vi leder på for at undgå ubehagelige følelser (lederstil styret af ufornuft)

Når følelser ødelægger din forretning

Eksempelvis har min lederstil været drevet af dårlig samvittighed. Det fik mig til at udskyde opfølgningen på mine planer. Så længe jeg udskød opfølgningen, så længe kunne jeg undgå den dårlige samvittighed, som jeg vidste, jeg ville føle, over de tiltag jeg havde lovet mig selv at implementere, men som jeg ikke havde haft tid og overskud til at gøre noget ved.

Det er selvfølgelig mit ansvar at implementere mine planer. Men en vigtig pointe er, at forstå den måde vores hjerne fungerer på. Hjernen prøver konstant at beskytte os fra, at komme i situationer der giver os ubehagelige følelser. Hvis vi ikke er opmærksomme på, at hjernen fungere sådan, så risikerer vi, at udvikle en ledelsesstil der er drevet af at undgå konflikter, uenighed og øvrige situationer der giver dårlige følelser. Det kommer der sjældent arbejdsglæde og gode resultater ud af, i længden.

Hvis jeg vidste, hvad jeg ved i dag, så havde jeg dengang stillet mig selv følgende spørgsmål:

 • Hvad er udbyttet ved at implementere mine planer?
 • Hvad får dette udbytte mig til at føle?
 • Hvad skal jeg træne for at blive bedre til at implementere mine planer?

Svarene på spørgsmålene, havde givet mig ”opskriften” på hvordan, jeg ville implementere mine planer og givet mig selv motivationen til, at gøre det.

Hvad er din holdning til følelser?

Er de følelser nu så vigtige, tænker du måske? Det korte svar er: JA.

For mig er målet ikke at være følsom, men at du i alle situationer bevidst kan vælge den fornuftige lederstil. Hvis du ikke ved, hvad du føler, så risikerer du at dine følelser får dig til at udvikle en ufornuftig lederstil, hvor du reelt er uden indflydelse.

Hvis det ikke kan motivere dig til, at lære dine følelser at kende og finde din drivkraft, ja så har du lige truffet en beslutning om at leve resten af dit liv, i konstant tilpasning til dine omgivelser, uden indflydelse.

Viljen til at finde sin drivkraft

Til den ambitiøse leder, der forstår værdien af at kende sin drivkraft, men ikke lige på stående fod, kan svare på hvad den er, har jeg lavet nedenstående spørgsmål, der kan hjælpe din refleksion på vej:

 • Hvad kunne jeg godt tænke mig at føle, når jeg vågner om morgenen og skal på arbejde?
 • Hvad skal jeg gøre for, at jeg kan komme til at føle det?
 • Er der noget som forhindrer mig at implementere disse ændringer?
 • Hvad kan motivere mig til, at fjerne disse forhindringer?
 • Hvad vil jeg gøre anderledes i morgen, når jeg kommer på arbejde?

Man kan komme langt med en kop kaffe, en blok, en blyant og en samtale. Men virkeligheden er, at det er først når din refleksion fører til, at du gør noget nyt, at du opnår indflydelse.

Du kan også vælge at tage min drivkraftsanalyse og få mine personlige anbefalinger til, hvordan du finder din drivkraft og kommer i gang med at leve dit liv fuldt ud.

Tak for din opmærksomhed.

Get Busy Living

Ole

6 replies
 1. Helle Rosendal-Andersen
  Helle Rosendal-Andersen says:

  Ole – hvor jeg kan følge dig! At have kontakt til sine følelser, er som at have et velfungerende kompas at styre efter. Og hvem kan finde vej, hvis de ikke ved, hvilken retning de skal gå? Vi må som mennesker vove at føle efter, hvad vi vil, hvad vi tør og dybest set, hvad vi ønsker at bruge vores liv, herunder vores arbejdsliv, til. Det kan for en stund kræve mod. Og med modet kommer vi til de nok så citerede ord af Søren Kierkegaard: “At vove er at miste fodfæstet for en stund, ikke at vove er at miste sig selv”. Og hvem vil miste sig selv?

  Svar
  • Ole Bartels
   Ole Bartels says:

   Hej Helle

   Tak for din kommentar. Det lyder som om, at vi er enige om betydningen af at kunne føle og tage stilling til hvad vi vil bruge vores liv til. Nu er vi to, der kan hjælpe hinanden med at starte en bevægelse 🙂

   Bh Ole

   Svar
 2. Dina
  Dina says:

  Virkelig godt indslag, det er nogle gode punkter og spørgsmål, som jeg stille mig selv. Så må jeg se, hvad jeg kommer frem til.

  Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *