Sådan håndterer du ubehagelige situationer

Sådan håndterer du ubehagelige situationer

I min artikel ”Lederjobbet er ikke for tøsedrenge”, skrev jeg, at de ledere, der ikke har viljen til at håndtere ubehagelige situationer, bør aflevere deres kort og nøgler og finde et andet job.

Denne artikel er til dig der har viljen, og dig der vil opbygge din mentale styrke til at håndtere ubehagelige situationer. Første skridt i træningen er at finde modet til at se din virkelighed i øjnene.

Hjernen er bange for ubehagelige følelser

Det er meget forståeligt, at have lyst til at ”stikke hovedet i jorden”, når man står overfor ubehagelige situationer. Det er følelsernes måde at få os væk fra det ubehagelige. Følelserne tror, at problemer, konflikter og udfordringer går væk eller løser sig selv, hvis man ignorerer dem længe nok. Men virkeligheden er en anden.

Eller hva´?

Du kan ikke undgå at tage ansvar

”Jeg hader at tage stilling, når det handler om mig selv!”, var der en af mine kunder, der sagde til mig. ”Hvorfor hader du det?” spurgte jeg. ”For så bliver jeg nødt til at forholde mig til, hvordan jeg har det lige nu, og jeg er ikke sikker på, at jeg vil kan lide det, jeg ser.”

Jeg kender selv til, at have svært ved at se min virkelighed i øjnene og tage ansvar for mig selv. Jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg har forsøgt at flygte fra min virkelighed ved at undlade at tage stilling. Men min pris for denne flugt har været stress, udbrændthed, utilfredshed og et liv der handlede mere om at overleve end at leve.

Men vi kan ikke undgå at tage ansvar, for vi tager stilling hele tiden.

Passivitet ændrer ingenting

Forestil dig en person, der er utilfreds med sin jobsituation. Men personen har modstand på at tage stilling til, hvad der skal til for at gøre vedkomne tilfreds med at gå på arbejde.

Hvad sker der, hvis denne person ”stikker hovedet i sandet” og ikke tager ansvar for sin situation? Vedkommende bliver ved med at være utilfreds.

Du kan ikke flygte fra virkeligheden

Virkeligheden er, at vi tager stilling hele tiden.

 • Er vi utilfredse med vores job, men stadig møder på arbejdet hver dag? Så har vi valgt at være på den arbejdsplads og være utilfreds.
 • Hvis vi er passive ift. at løse en konflikt, så har vi taget stilling til, at vi hellere vil leve med de konsekvenser, en uløst konflikt har.
 • Hvis vi ikke forholder os til vores drømme, så har vi valgt at leve med den dagligdag, vi har lige nu.

Vi kan ikke ”stikke hovedet i jorden” og tro, at vi undlader at tage stilling. Men vi kan vælge, om vi passivt vil leve med konsekvenserne af vores udfordringer, eller om vi vil gøre noget ved de udfordringer, vi har. ”You can run, but you cannot hide!”

Den naturlige forklaring

Når vi “stikker hovedet i jorden” og bliver passive, er det følelserne, der overtager styringen af os.

Vi mennesker er udstyret med en hjerne, der bruger følelser til at styre vores adfærd. Hjernen er ”programmeret”  til at undgå ubehagelige følelser.

Det betyder, at situationer vi opfatter som ubehagelige, vil vi ha’ en naturlig tilskyndelse til at undgå. At være konfliktsky, at udskyde, at være afventende og rådvild er alle medfødte ”adfærdsprogrammer”, som gør os passive, og som hjælper os med at undgå de ubehagelige følelser.

Det hjælper ikke at give naturen skylden, vi må selv tage ansvar

Min erfaring er, at der altid er en god forklaring på, hvorfor det kan være svært at se virkeligheden i øjnene og tage ansvar. Men forklaringer ændrer ikke vores virkelighed, det kræver handling og  træning. Centralt for denne træning er, at lære at gøre noget fornuftigt ved de ubehagelige udfordringer vi står over for.

Bliv mere modig og handlekraftig

Har du stadig viljen, er her et par træningsbaner, der kan hjælpe dig med at styrke dit mod og din handlekraft. Træningsbanerne er målrettet 3 forskellige udfordrende situationer, jeg ved, mange har:

Situation 1 – Hvis du er utilfreds på arbejde:

 • På en skala fra 1-10, hvor tilfreds er du med at gå på arbejde?
 • Hvad er du tilfreds med?
 • Hvad er du utilfreds med?
 • Hvad kan du gøre for at øge din tilfredshed?
 • Forestil dig, at du gør det. Hvad vil det få dig til at føle?
 • Kan du håndtere disse følelser og gøre det alligevel?

Situation 2 – Hvis du står i en konflikt:

 • Hvad er konflikten?
 • Har I nogle fælles mål?
 • Hvordan mener du, at konflikten kan løses?
 • Hvad kan du gøre for at bidrage til en løsning?
 • Forestil dig, at du gør det. Hvad vil det få dig til at føle?
 • Kan du håndtere disse følelser og gøre det alligevel?

Situation 3 – Hvis du vil realisere dine drømme:

 • Hvad er din drøm?
 • Hvad vil det få dig til at føle, hvis du opnår din drøm?
 • Hvad forhindrer dig?
 • Hvad vil du gøre for at nå din drøm?
 • Hvad er første skridt?
 • Forestil dig, at du gør det. Hvad vil det få dig til at føle?
 • Kan du håndtere disse følelser og gøre det alligevel?

Hvis du har modet til at sætte handling på dine svar, vil du blive mentalt stærkere og du vil blive bedre til at tage ansvar og håndtere ubehagelige situationer.

Din lederstil kan afgøre alt

Vi står alle jævnligt, i situationer som er ubehagelige. Spørgsmålet er, hvad vi gør, når det sker. De modige og mentalt stærke tager ansvar, når det trækker op til ubehag. De andre stikker hoved i jorden.

Hvad gør du?

Er du nysgerrig efter at læse mere om, hvordan din lederstil kan afgøre alt, så læs med her.

Tak for din opmærksomhed.

Get Busy Living

Ole

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *