Optræder du fornuftigt

Sådan optræder du fornuftigt, når du står i ubehagelige situationer

Hvis du ikke er bevidst eller har lært at håndtere dine følelser, så er der en overvejende sandsynlighed for, at du vil gøre noget ufornuftigt, når du står i ubehagelige situationer. Det er ikke fordi, der er noget galt med dig, men fordi vores krybdyrshjerne er programmeret til at undgå ubehagelige følelser.

Men virkeligheden ændrer sig ikke, bare fordi vi lukker øjnene. At udskyde et ubehag på kort sigt uden at vurdere konsekvenserne, er, som at tisse i bukserne, når det er koldt – ikke særligt fornuftigt.

Ubehagelige følelser er ikke farlige, men det kan de blive, hvis du ikke gør noget fornuftigt ved dem. Find modet til at tale åbent om dine udfordringer og gør noget ved dem, uanset hvad det får dig til at føle, så vil du hurtigt få fornuften tilbage.

Jeg tror på, at de mennesker der er bevidste om deres følelser, og som mestrer at optræde fornuftigt i situationer, der skaber ubehagelige følelser, ikke bare vil have indflydelse og friheden til at forme deres eget liv, de vil også kunne leve livet fuldt ud.

Derfor taler jeg om følelser

Hvis du har læst flere af mine artikler, så ved du, at jeg taler en del om følelser. Og det er der en fornuftig grund til.

At tale om følelser er ikke et mål i sig selv for mig, det er et middel. Jeg har ikke et behov for, at få mennesker til at krænge deres inderste følelser ud, så de får tårer i øjnene. Og de behøver slet ikke at sidde i rundkreds, uden sko og strømper, mens de gør det.

Mit mål er, at hjælpe mennesker til at opnå indflydelse, så de bevidst og frit kan vælge, hvordan de vil forme deres liv.

Adgangsbilletten til denne indflydelse kan vi kun få, hvis vi er bevidste om vores følelser.

Er du bevidst om, hvad du følelser?

Er du ikke bevidst, så har krybdyrshjernen kontrollen over dig

Vores hjerne bruger følelser til, at styre det vi gør, og det vi undlader at gøre. Det er eksempelvis følelsen ’sult’, der får os til at spise. Og følelsen ’mæt’, der får os til at stoppe igen.

Vi har en lang række følelser ”installeret” i vores hjerne, når vi bliver født. Dem har vi fået af evolutionen i fødselsdagsgave. For at gøre det enkelt, opdeler jeg vores følelser i to kategorier: De behagelige og de ubehagelige.

Fordi vores krybdyrshjerne er udviklet i et ekstremt farligt miljø, bliver vi mennesker meget hurtigt bange. På savannen, for tusinder af år siden, var det et spørgsmål om liv og død, hvis vi ikke var årvågne og forsigtige. Det er det ikke længere.

Problemet er bare, at krybdyrshjernen kører på samme program som for tusinder af år siden.

Det betyder bl.a., at krybdyrshjernen ikke kan skelne mellem fysisk og psykisk fare. Den tror, at ALLE ubehagelige følelser er farlige. Hvis krybdyrshjernen kontrollerer din adfærd, når der er ubehagelige følelser i farvandet, vil den gøre alt for, at du undgår ubehagelige situationer og negative reaktioner fra andre. Det er den programmeret til.

Ubehagelige følelser er ikke farlige, men det kan de blive, hvis du ikke gør noget fornuftigt ved dem.

Hvordan har du lært at håndtere ubehagelige følelser?

Man kalder, den adfærd der er styret af at undgå at føle ubehagelige følelser, for overlevelsesstrategier. Men overlevelsesstrategier er ofte, som at tisse i bukserne når det føles koldt. Ikke særlig fornuftige.

Udbyttet ved at undgå noget er kortsigtet, og tager ikke altid højde for, hvilke følelsesmæssige konsekvenser det har for dig på længere sigt.

Lad mig give dig et par eksempler:

  • Hvis du er konfliktsky, så undgår du godt nok ubehaget ved at tage konflikten. Men hvilke følelsesmæssige konsekvenser har det for dig, at være et sted hvor konflikter ikke bliver løst?
  • Hvis du ikke prioriterer, så undgår du godt nok ubehaget ved aldrig at sige ”Nej”, når du ikke har tid og overskud til at løse en arbejdsopgave. Men hvad er de følelsesmæssige konsekvenser for dig, ved at have for mange arbejdsopgaver og altid være bagud?
  • Hvis du ikke lytter til dig selv, så undgår du godt nok ubehaget, hvis du føler noget ubehageligt. Men hvad er de følelsesmæssige konsekvenser for dig, af at leve et liv hvor du kun lytter til andre, og altid tilpasser dig til, hvad der er rigtigt for dem?

Jeg håber, at ovenstående spørgsmål hjælper dig til at blive bevidst, om prisen du betaler ved dine overlevelsesstrategier. Og hvis du lige nu føler noget ubehageligt, så er jeg glad, for disse følelser får du brug for om et øjeblik.

Sådan skaber du den drivkraft, der får dig til at optræde med fornuft

Først må du lære at acceptere, at du kan komme i situationer, der giver dig ubehagelige følelser. Jo bedre, du bliver til, at erkende når noget driller, jo hurtigere, kan du gøre noget fornuftigt, ved det der driller.

At tale åbent om dine udfordringer, uanset hvad det får dig til at føle, er en af de mest effektive måder at skabe denne accept og erkendelse.

Du skaber drivkraften til at gøre noget fornuftigt ved dine udfordringer, ved at flytte dit fokus fra det ubehag du undgår, ved ikke at gøre noget ved din udfordring, til det udbytte det vil skabe, når du får din udfordring løst. Det er særligt de gode følelser, ved at have den udfordring mindre, der er vigtigt at blive bevidst om.

Jeg har lavet nedenstående spørgsmål, så du kan få en erfaring med, hvordan du kan gøre:

  • Tænk på en af dine udfordringer?
  • Hvad har du indtil nu gjort for at løse denne udfordring? (svaret er din overlevelsesstrategi)
  • Hvis du vil løse din udfordring, hvad vil så være fornuftigt at gøre?
  • Hvis du forestiller dig, at du gør det, hvad vil det så få dig til at føle? (det er den eller de ubehagelige følelser, din overlevelsesstrategi indtil nu fået dig til at undgå at føle)
  • Hvilket udbytte og behagelige følelser vil det skabe, hvis du får løst din udfordring?
  • Er, det ubehag du undgår, prisen værd?

Hvis dit svar på det sidste spørgsmål er ”Nej”, så tænker jeg, at du er motiveret til at gøre noget fornuftigt ved din udfordring.

At optræde fornuftigt er en læringsproces

At optræde fornuftigt kræver træning. Du behøver ikke at mestre det, første gang du prøver. Men træner du, vil du lære det, ligesom du har lært at køre på cykel.

Du kan hjælpe din hjerne med at gennemføre træningen, ved så præcist som muligt at formulere hvad du vil sige og gøre. Det vil sikkert føles sårbart og usikkert, når du går i gang, men bare rolig disse følelser er ikke farlige. Hold fokus på udbyttet ved at få din udfordring løst, og snart vil de gode følelser indfinde sig.

Jeg tror på

At de mennesker der er bevidste om deres følelser, og som mestrer at optræde fornuftigt i situationer der skaber ubehagelige følelser, ikke bare vil have indflydelse og friheden til at forme deres eget liv, de vil også leve livet fuldt ud.

Er du nysgerrig efter mere viden?

Har du besluttet dig for, at du vil i gang med at optræde mere fornuftigt, kan min artikel ”Sådan håndterer du ubehagelige situationer” måske hjælpe dig på vej.

Har du brug for inspiration til, hvordan du hjælper hjernen med at formulere dine træningsbaner, anbefaler jeg, at du lægger vejen forbi, ”Sådan taler du hjernens sprog”.

Sidst men ikke mindst, er du klar til at gå all-in på at finde din drivkraft, så er du kun et klik væk fra min drivkraftsanalyse, hvor du får mine personlige anbefalinger til, hvordan du kan komme i gang.

“I guess it comes down to a simple choice: Do you want to get busy living or busy dying?”

Tak for din opmærksomhed.

Ole

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *