Ole Bartels fornuft eller følelser?

Nogen gange er det fornuftigt at lade følelserne bestemme

Det er ikke ligemeget, i hvilken rækkefølge man tager tingene. Det blev jeg bevidst, om da jeg ryddede op i mine vine mellem jul og nytår.

Når det kommer til valget af, hvilken rækkefølge du skal drikke dine vine i, siger fornuften, at det er lige meget. For det er den samme mængde vin, der skal ned igennem din hals. Men dine følelser fortæller en anden historie.

Læs denne artikel hvis du vil blive bedre til, at vælge det der føles godt for dig. I artiklen beskriver jeg også, den enkle metode jeg selv bruger til at løfte min livskvalitet. Men pas på, du risikerer at blive afhængig.   

Utroligt hvad man kan få ud af at rydde op i sine vine

Inspirationen, til min nytårshilsen til dig, fik jeg, da jeg ryddede op i vores vinflasker. Og bare rolig jeg var pinlig ædru.

I mellem jul og nytår besluttede jeg mig nemlig for at sætte vores vine i system. De bedste skulle i vinkøleskabet, resten skulle på lager under trappen.

Men hvad gør man, når man har lidt over 60 flasker, men der kun kan presses 30 flasker ind i vinkøleskabet? Man prioriterer. Til det har man brug for et overblik, og nogle kriterier for, hvad man synes, er de bedste vine.

I dialog med fruen fandt jeg frem til, de 30 flasker der skulle i køleskabet. Men, nu er jeg lidt af en prioriteringsnørd, så jeg tænkte, i stedet for bare at smide de 30 flasker ind i køleskabet, hvorfor så ikke prioritere flaskerne fra den bedste til den dårligste? Som tænkt, som gjort, op på en prioriteret række kom de 30 flasker, klar til at komme i vinkøleskabet. Jeg valgte at lægge de bedste i bunden og de dårligste flasker øverst.

Det er ikke lige meget, om du er styret af fornuft eller dine følelser

Det var da, jeg lagde den sidste flaske i køleskabet, at inspirationen kom til mig i form af et spørgsmål. For i hvilken rækkefølge ville jeg drikke vinene? Skulle jeg drikke de mindre gode flasker først, eller skulle jeg, hver gang jeg ville drikke en ny flaske, vælge at drikke den bedste?

Skulle min fornuft svare på spørgsmålet, ville den sige, at det er lige meget. For når køleskabet er tomt, er det den samme vin, der er løbet igennem min hals, uanset i hvilken rækkefølge jeg drikker dem. Men mine følelser ville fortælle en anden historie.

De ville sige, at der er forskel på, hvordan jeg vil føle og opleve det, afhængig af hvilken rækkefølge jeg ville vælge at drikke flaskerne i. Hvis jeg drikker de mindre gode flasker først, vil jeg, indtil den sidste flaske, hele tiden drikke den dårligst flaske. Hvorimod, jeg med den anden rækkefølge altid vil drikke den bedste flaske vin. Om du drikker den dårligste eller den bedste flaske vin, skaber forskellige følelser.

Jeg har valgt at lytte til mine følelser. Jeg vil drikke den bedste hver gang, for det giver mig de bedste følelser.

Men hvorfor skal du nu høre om mit vinkøleskab, og betydningen af hvilken rækkefølge jeg beslutter at drikke mine vine i?

Vi kører på autopilot, hvis vi ikke er bevidste

Det skal du fordi, den tankegang som styrer vores valg af vinrækkefølge, på nogle områder, også styrer hvordan vi vælger at leve vores liv.

99% af vores samlede bevidsthed er ubevidst. Hjernen fungerer sådan, at hvis du ikke er bevidst, så vil det være dit ubevidste, der styrer din adfærd i nuet. Vi kører med andre ord på autopilot.

Min autopilot er programmeret til, at ”jeg kan godt nøjes med” og ”det er godt at have det bedste til gode”. Var jeg ikke blevet opmærksom på dette, og bevidst havde truffet en anden beslutning, så havde min autopilot fået mig til at tage flaskerne i en anden rækkefølge. Var det sket, var jeg gået glip af en del gode følelser.

”Herre Gud” det er kun vin!

At vi er bevidste om, hvilke programmer vores autopilot kører på, er afgørende for, hvad vi kommer til at opleve i vores liv. Lad mig give et par eksempler:

 • Er du programmeret til at gøre det, der gør dig glad i dag? Eller har du lært at udskyde det sjove til weekenden, til sommer, til næste år?
 • Bruger du tiden på det, der er vigtigst for dig? Eller er andres behov, de første der skal dækkes?
 • Nyder du de ting, du vælger at bruge din tid på? Eller er din opmærksomhed et andet sted?
 • Ved du i det hele taget, hvad der er det bedste i dit liv? Hvis ikke, hvilke følelser går du så glip af?

Det er sikkert møghamrende tarveligt af mig, at stille dig spørgsmål der kræver, at du stopper op, og tager stilling. Men hvis du ikke stopper op, og tjekker hvilke programmer din autopilot kører på, hvem styrer så dit liv?

Men tør øjnene. Det kan gøres enkelt. Her får du min metode. Den er tiden værd.

Min metode

I de sidste 4-5 år, har jeg opbygget en vane, hvor jeg 2 gange om året, skaber mig et overblik over mit liv, og vælger det, jeg kalder fokusområder for det kommende halve år.

Fokusområder er områder, der kan løfte din livskvalitet.

Overblikket skaber jeg ved at gøre status på følgende livsområder – mit forhold til mine børn, mit parforhold, mit arbejde, min familie, mine venner, mine fritidsinteresser, vores økonomi og min egen tilfredshed med livet.

Først overblik, så prioritering

Hvis du tænker, at det er svært at skabe et overblik over sit liv, så har du ret. Men det kan læres, og der er en enkel måde at komme i gang på.

Da jeg, for år tilbage, startede, tog jeg et livsområde ad gangen og stillede mig selv spørgsmålet: På en skala fra 1-10 hvor tilfreds er jeg lige nu med ex. forholdet til mine børn? Det gjorde jeg for alle livsområder.

Lad din underbevidsthed udføre rugbrødsarbejdet, og svar spontant. Inden længe vil du have et overblik over de vigtige områder i dit liv. Brug overblikket til at vælge dine fokusområder.

Om du vælger ét fokusområde eller flere, er op til dig. Det vigtigste er, at du begynder, at gøre noget ved de fokusområder du vælger.

Når du er færdig med at gøre status og vælge dine fokusområder, så skriv datoen, for hvornår du vil følge op, i din kalender. Ellers risikerer du, at dine modstande får dig på andre tanker.

Når du følger op, så spørg dig selv om du har fået gjort noget ved dine fokusområder. Gentag derefter øvelsen med at gøre status på dine livsområder. Du ved på en skala 1-10, og vælg dine nye fokusområder.

Jeg håber, at denne beskrivelse kan motivere dig til at komme i gang. Min erfaring med metoden er, at du får et bedre overblik over dit liv, du bliver bedre til at bruge din tid, på det som skaber de gode følelser, og den løfter din generelle livskvalitet.

Min status og mine fokusområder for 1. halvdel af 2020

Jeg har mellem jul og nytår gjort status og valgt mine fokusområder for 1. halvdel af 2020.

I det halvår, vi netop har afsluttet, har mine fokusområder været: 1) at sikre at Emma (min datter) ”kom godt ud af døren” (hun flyttede hjemmefra i august), 2) at sikre en god hverdagsrutine med min kone (nu da vi ikke har flere børn boende hjemme). Og 3) At finde en afklaring på min fremtidige arbejdssituation.

Status

 1. Emma kom godt ud af døren. Hun er i fuld gang med at forme sit nye liv. Hun kan meget mere, end jeg troede. Der er ingen grund til bekymring.
 2. God hverdagsrutine er etableret i dialog. Det er dejligt at foretage sig ting sammen.
 3. Afklaring er tæt på. Processen har været nemmere, end jeg troede. Der er ingen grund til bekymring.

Fokusområder 1. halvdel 2020

Inspireret af min erkendelse fra oprydningen i mine vine, har jeg valgt mine fokusområder for det kommende halve år. Det er mere præcist at sige fokusområde. For denne gang har jeg kun valgt ét, nemlig: At være opmærksom på og nyde alt det gode, jeg allerede har i mit liv.

Efter i flere år at have haft fokus på mine udfordringer, er tiden nu kommet til at øve mig i at nyde livet. Det vil jeg gøre ved at:

 • Flytte min opmærksomhed til alle de dejlige mennesker jeg kender og nyde deres selskab.
 • Bruge min tid på de ting der giver mig energi, og som jeg synes er sjove.
 • Gøre ting der styrker min optimisme og tro på fremtiden og lægge mine bekymringer bag mig.
 • Nyde livet.

Jeg kan allerede føle, at jeg glæder mig til at komme i gang med 2020.

Glæder du dig også til at komme i gang med år 2020?

Er du nysgerrig efter mere viden?

Vil du læse mere om naturens autopilot, og hvem der reelt styrer dit liv, kan jeg anbefale min artikel: Indflydelse – hvem tror du styrer dit liv?.

Er du sulten efter at få større indflydelse på dit liv? Så kan min drivkraftsanalyse være et godt sted at starte. Hvis du svarer på 26 enkle spørgsmål, så får du mine personlige anbefalinger til, hvad du kan begynde at gøre i morgen.

Vil du ikke gå glip af min næste artikel? Så skriv dig på min nyhedsbrevsliste her.

“I guess it comes down to a simple choice: Do you want to get busy living or busy dying?”

Tak for din opmærksomhed.

Ole

#letsgetbusyliving

4 replies
 1. Micahel Thomsen
  Micahel Thomsen siger:

  hej Ole,

  godt nytår – tak for reflektionerne – jeg tager det med mig:-)
  Med hensyn til vinene – så var der en klog mand der sagde til mig, drik altid den bedste vin først, derved vil du altid få den bedste vin fra din kælder:-) tankevækkende, men så sandt – gør jeg det – Nej:-)

  dbh Michael

  Svar
  • Ole Bartels
   Ole Bartels siger:

   Hej Michael tak for din hilsen, og fordi du har taget dig tid til at skrive. Det kan være, at vi har talt med samme mand :-). Jeg tror, at vi er mange, der kender til at beslutte os for at gøre noget, men ikke altid få det gjort. Selvom det ikke er målet, så synes jeg, at have modet til at erkende det, er vigtig. For nu ligger det til højrebenet at spørge sig selv: Hvad har forhindret mig? Dette er en sikker måde at fjerne de ofte ubevidste ting, der forhindrer én i at ex. gøre noget godt for sig selv. Godt nytår 🙂

   Svar
 2. Steen Ottesen
  Steen Ottesen siger:

  Godt nytår Ole

  Fin beskrivelse til at få fokus på de ting, der skaber glæde i tilværelsen. Åbenbart gør jeg det allerede, ubevidst.

  MVH
  Steen

  Svar
  • Ole Bartels
   Ole Bartels siger:

   Hej Steen tak fordi du har taget dig tid til at skrive. Vi kører alle på autopilot, og det er smart i rigtig mange sammenhænge. Vil man have indflydelse, skal man kende, de programmer ens autopilot kører på. Jeg kan forstå på din kommentar, at du har haft din autopilot til serviceeftersyn, og har konstateret at “glæde-programmet” fungerer. Det er rart at vide. For nu ved du, at der er en overvejende sandsynlighed for, at du vil finde glæden i tilværelsen, uden du behøver at tænke over det. Er det ikke fedt? Godt Nytår til dig 🙂

   Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *