Din lederstil afgør alt

Din lederstil kan afgøre alt

Vi er alle ledere. Det er ikke sikkert, at du har en lederstilling på jobbet, det er heller ikke sikkert, at du har børn under 18 år, som du er leder for, men det er sikkert, at du er leder af dit eget liv. Det er bare ikke alle, der har lært at påtage sig ledelsesansvaret for deres liv. Er du ikke god til at lede dig selv, risikerer du at blive offer for andres dårlige ledelse.

Denne artikel er til dig, der selv vil have friheden til at bestemme, hvordan dit liv skal forme sig. 

Jeg tror på, at din lederstil afgør alt.

Der er sammenhæng mellem din livskvalitet, din lederstil og din drivkraft

Læs denne artikel og find ud af, hvorfor det er værdifuldt, at se dine udfordringer i øjnene. Du får også mit bud på, hvordan du bruger denne erkendelse til at forstå din lederstil og finde din drivkraft. Når du har fundet din drivkraft, kan du udvikle en indrestyret lederstil, der løser dine udfordringer.

Hvordan vil dit liv så forme sig? 

Vi er alle ledere

Når jeg holder indlæg, spørger jeg ofte deltagerne: ”Hvor mange af jer er ledere?”

Normalt plejer 1/3 del af forsamlingen at række hånden i vejret. Når jeg så fortsætter med at spørge: ”Hvor mange af jer har også børn under 18 år?”, så plejer ¾ af forsamlingen at sidde med hænderne oppe. Når jeg til sidst spørger: ”Hvem leder dit liv?”, så har alle, efter lidt undren, hænderne oppe.

Min pointe er, at vi er alle ledere. Det er ikke sikkert, at du har en lederstilling på jobbet, det er heller ikke sikkert, at du har børn under 18 år, som du er leder for, men det er sikkert, at du er leder af dit eget liv.

Hvis ikke du leder dit eget liv, hvem gør så?

Jo bedre du bliver til at lede dig selv, jo højere livskvalitet kan du opnå.

Din lederstil afgør alt

Vi mennesker gør, hvad vi har lært. Det, du gør, fortæller noget om den lederstil, du har lært.

Hvis du reagerer, når nogen ikke overholder aftaler med dig, har du en konsekvent lederstil. Hvis du siger nej til flere opgaver, fordi du ikke har tid og overskud, har du en prioriterende lederstil.

Det lyder måske lidt overvældende at sige, at din lederstil afgør alt, men lad mig præcisere, hvad jeg mener.

Som tommelfingerregel har du ingen kontrol over andre mennesker – deres humør, det de gør og deres reaktionsmønstre. Det eneste menneske du har mulighed for at opnå fuld kontrol over, er dig selv. Men denne indflydelse kan du kun opnå, hvis du tager ansvar for, alt hvad du gør, og ikke gør.

Jo mere du øver dig i at tænke: “Min lederstil afgør alt”, jo bedre vil du blive til at lytte til dig selv, vurdere den situation du står i, og bevidst vælge hvordan du vil reagere. Dette er opskriften på, hvordan du opbygger en indrestyret lederstil.

Hvorfor leder du, som du gør?

Jeg har fået illustrationenen, med de 3 babushka dukker, lavet, for at gøre det lettere for dig at udvikle din lederstil (nogen gange kan et billede sige mere end 1.000 ord). Mit budskab er, at der er sammenhæng mellem din livskvalitet, din lederstil og din drivkraft.

Du kan afdække sammenhængen ved at stille dig selv følgende spørgsmål:

 • Hvad er min udfordring?
 • Hvilken lederstil er årsagen til, at jeg har denne udfordring?
 • Hvilke følelser driver mig til at lede, som jeg gør?

Mange får aldrig stillet sig selv spørgsmålet: Hvorfor leder jeg, som jeg gør? Det er en skam.

Min erfaring er, at der altid er en forklaring. Ofte handler forklaringen om, at vi prøver at undgå ubehagelige følelser. Problemet er bare, at denne lederstil sjældent er fornuftig. Og den følelsesmæssige pris vi betaler for, ex. ikke at løse vores udfordringer, ofte er højere, end det ubehag vi undgår.

Min anbefaling er, at du finder ud af, hvad du er drevet af i dag, og beslutter dig for, hvad du vil være drevet af i fremtiden. Gør du det, vil du finde frem til, hvilken lederstil du skal træne for at få dine udfordringer løst. Så skulle vejen være åbnet for, at du kan forme det liv, du ønsker.

Nå, vi kan ikke snakke os til en mere ansvarlig lederstil, vi må i arbejdstøjet.

Din ledelsesværktøjskasse

Du kan bruge min Ledestjerne, som inspiration til udvikling af din lederstil. Mestrer du vores medfødte lederstil, kan du skabe et tillidsfuldt og effektivt samarbejde med andre og med dig selv.

I det nedenstående, viser jeg dig hvordan, du kan bruge modellen. Jeg har valgt at tage udgangspunkt i en person, der har udfordringer med konflikter.

Forstå hvorfor du leder, som du gør

Hvis konflikter er en udfordring for dig, fortæller det noget om din lederstil. Ofte kan en passiv lederstil forklare, hvorfor problemer hober sig op til konflikter.

At man er passiv ift. problemer, fortæller det noget om ens drivkraft. Hvis man forbinder problemer og konflikter, med noget der føles ubehageligt, er det ofte forklaringen på, hvorfor vi prøver at undgå konflikter. Det er følelsen ’bange’, der er drivkraften bag den passive lederstil, også kendt under navnet; konfliktsky.

Der er altid et udbytte, ved det vi gør. Udbyttet ved den konfliktsky lederstil er, at vi undgår at føle de ubehagelige følelser, vi forbinder problemer og konflikter med. Men så stopper udbyttet også.

Har du modet til at tage de fornuftige briller på, så ved du godt, at hvis du bliver ved med at udskyde konflikter, så bliver det kun mere ubehageligt.

Så hvad gør den ansvarlige og fornuftige?

Beslut hvilken lederstil du vil udvikle

Nu har du set din udfordring i øjnene. Du har erkendt, at du er konfliktsky, og forstår nu, hvad drivkraften bag denne lederstil er.

Nu er tiden kommet til at træffe en beslutning. Vil du fortsætte med at være konfliktsky, med de konsekvenser det har dig? Ja eller nej?

Hvis dit svar er nej, så stil dig selv følgende spørgsmål:

 • Hvad kan motivere mig til at gøre noget nyt, næste gang jeg står i en konflikt?
 • Hvilket udbytte vil jeg få, hvis jeg løser denne konflikt?
 • Hvad vil dette udbytte få mig til at føle?

Når du har fundet svaret på ovenstående, har du fundet, den drivkraft der motiverer dig til at udvikle din nye lederstil.

Hvilken lederstil, der er den rigtige for dig at udvikle, er helt op til dig. Men min fornuft siger, at du skal, udvikle en lederstil der løser dine konflikter frem for at løbe væk fra dem. Måske en konfliktløsende lederstil?

Træning skal der til

At udvikle en ny lederstil kræver træning. Det er her, dine udfordringer kommer ind i billedet, for de er alletiders træningsbaner.

Vælg en konflikt du har udskudt at løse, og begynd så at træne din nye konfliktløsende lederstil. Når du har gjort det i en periode, vil du lære at løse konflikter. Snart vil du kunne gøre det helt uden at tænke over det. Når du når hertil, vil du få glæde af denne lederstil resten af dit liv, for du vil løse konflikter helt uden at tænke over det.

Hvilken livskvalitet vil det give?

Er du nysgerrig efter mere viden?

Hvis du har brug inspiration til at komme i gang med at bruge modellen, er du altid velkommen til at ringe til mig på 22 70 50 55.

Hvis dine udfordringer pludselig er forsvundet som dug for solen, så kan min artikel om, hvordan du opbygger dit mod til at håndtere ubehagelige situationer, måske hjælpe din fornuft tilbage.

Du kan selvfølgelig også give dit liv en genstart ved at tage min drivkraftsanalyse. Gør du det, så får du mine personlige anbefalinger til, hvilken lederstil der kan være nyttig for dig at begynde at træne.

Det er muligt, at løse de udfordringer du aldrig har fået løst

Det er min påstand, at du kan få alle dine udfordringer løst. Det kræver, at du erkender dine udfordringer, finder den drivkraft, der motiverer dig til at udvikle den lederstil, der løser dine udfordringer.

Gør du det, vil du med træning, ikke bare opnå fuld indflydelse over dit liv, du vil også give dig selv friheden til, at forme det liv du ønsker.

“I guess it comes down to a simple choice: Do you want to get busy living or busy dying?”

Din lederstil afgør alt.

Tak for din opmærksomhed.

Ole

2 replies
 1. Michael Wulff
  Michael Wulff siger:

  Super fin,velfunderet og anvendelig/operationel artikel. Som altid flot indsigt og brugbare artikler fra Ole Bartels.

  Mvh
  Michael Wulff

  Svar
  • Ole Bartels
   Ole Bartels siger:

   Hej Michael jeg er rigtig glad for din kommentar. Jeg gør mig umage med at skrive, så det jeg skriver kan bruges. Tak for at du har taget dig tid til at skrive. Bh Ole

   Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *