Modstande - når dit ubevidste overtager kontrollen, og tror, at du er et barn

Modstande – når dit ubevidste overtager kontrollen, og tror, at du er et barn

Modstande er et fagudtryk for en medfødt evne, der beskytter os mennesker imod at gentage ubehagelige erfaringer og negative reaktioner fra andre. Smart i mange situationer, potentielt livsfarligt i andre.

Vi mennesker kører på autopilot, og vi er skabt til at tilpasse os, og gøre hvad vi har lært. Det er vores modstande, der sørger for, at vi, som børnene der kører veteranbiler i Tivoli, holder os på de skinner, andre har lagt. Grundlæggende fordi vores følelser har modstand på at gøre noget nyt.

Læs denne artikel, hvis du vil lære at bryde de modstande, der forhindrer dig i at løse en af dine udfordringer. Lad mig allerede nu sige, at det kan være ubehagelig læsning. Det er helt med vilje.

Modstande – når vi opfører os ufornuftigt

 • Hvad er det, der får mennesker til at ryge, selvom de ved, at det øger risikoen for at få lungekræft?
 • Hvad er det, der får mennesker til at spise mere, end de er sultne til, selvom de ved, at det betyder overvægt og en tidligere død?
 • Hvad er det, der får mennesker til at arbejde, mere end hvad der er godt for dem, så de går ned med stress?
 • Hvad er det, der får mennesker til at snakke om deres udfordringer, uden at gøre noget ved dem?

En væsentlige del af svaret på ovenstående spørgsmål er: Modstand. Når vi mennesker har modstand på noget, er vores følelser bange. Så bange, at vores fornuft bliver koblet fra, og vi optræder ufornuftigt.

Det er ikke fordi, der er noget galt med dig, men fordi, det er vores natur at have modstand på det ubehagelige.

Men hvad hjælper det, at bruge naturen som undskyldning, den dag du ligger på dødslejet og må se tilbage på et liv, hvor du er flygtet fra det ubehagelige, i stedet for at leve livet?

Så er tonen lagt

Hvis du, lige nu, tænker, at jeg har skrevet denne artikel med det formål, at du skal få det ubehageligt, så har du fuldstændig ret. Men bare rolig, jeg er ikke skabssadist. Jeg gør det for at demonstrere en pointe. Nemlig, at hvis du kan håndtere det ubehag, denne artikel måske vækker i dig, så øger du sandsynligheden for, at du selv kan optræde fornuftigt, næste gang du står i en ubehagelig situation.

Kender du ikke dine modstande, risikerer du, at de overtager kontrollen med dig og det du gør. Sker det, kan du komme til at optræde som et barn, der er nødt til at løbe væk og gemme sig for det ubehagelige. For barnet magter ikke andet.

Lad os få kikket på de modstande.

Når vi har modstand på noget, er følelserne bange

Modstande er en medfødt evne, vi har fået af naturen i fødselsdagsgave.

Evnen er en del af et fantastisk lærings- og erfaringsopsamlingssystem, vi har liggende i hjernen. Systemet starter, som en båndoptager, den dag du bliver født, og samler systematisk alle de ubehagelige erfaringer ind, du gør dig gennem livet.

Hver gang du har stået i en situation, der har skabt nogle ubehagelige følelser, eller hvor du har oplevet negative reaktioner fra andre mennesker, er der skabt en modstand. Alle dine modstande er lagret i din hjerne.

Det er modstanden, der beskytter det lille barn, der én gang har brændt hånden på en varm kogeplade, imod at gøre det igen.

Når vi har modstand på noget, er det fordi, vores følelser er bange. Det er hjernens måde at fortælle os: Det der sker lige nu, har du prøvet før, det var ubehageligt, lad være med at gøre det igen.

OK, vi har et smart læringssystem mellem ørerne, der systematisk beskytter os for at gentage dårlige erfaringer. So what?

Modstande får os til at opføre os som børn

Nu kommer bagsiden af medaljen. Vi har alle samlet 1000-vis af modstande ind i vores liv. Det kan vores hjerne sagtens håndtere. Problemet opstår, i situationer hvor vi ikke er bevidste om vores modstande.

Hvis man én gang har fået skæld ud af sin far, fordi man ikke har gjort, hvad der blev sagt, så er der etableret en modstand. Er du ubevidst om denne modstand, risikerer du, at hvis du taler med din chef, og din chefs tonefald pludselig rammer din fars tonefald fra dengang, så aktiveres modstanden. Hvis du dengang lærte, at du kom væk fra den ubehagelige situation, ved at gøre, hvad din far sagde, vil din modstand have dig til at gøre det samme igen. Altså gøre som chefen siger.

Hvad er problemet med det? Problemet er, at modstanden får dig til at opføre dig som et barn, der er bange for at få skæld ud af sin far. Sker det, er der grænser for, hvor godt og jævnbyrdigt samarbejdet med din chef kan blive. Hvad nu hvis, det din chef beder dig om, ikke giver mening for dig? Så bliver prisen, du kommer til at betale for, at være styret af din modstand, meningsløse arbejdsopgaver.

Det siger sig selv, at vi som børn, dybt afhængige af andre, kun har haft begrænsede handlemuligheder i ubehagelige situationer. I disse situationer ”fødes” vores modstande, som skaber vores overlevelsesstrategier. Disse er ofte styret af at følge, at tilpasse os, at underkaste os andres behov, eller at tie stille. Disse strategier er programmeret ind i din autopilot, og vil styre dig resten af livet, hvis du ikke gør noget fornuftigt ved dem.

Det vi er ubevidste om, er vi dømt til at gentage. 

Følelserne skal vide, at vi er blevet voksne

Men i dag er vi voksne med langt flere handlemuligheder. Vi bliver, med andre ord, nødt til at fortælle vores modstande (vores tidligere erfaringer), at der ikke længere er noget at være bange for. Det gør vi ved at bryde vores modstande, og gøre noget fornuftigt ved de ubehagelige situationer vi står i.

Nej, du behøver ikke at spole hele din barndom op, for at håndtere de modstande du støder på i dit voksenliv. Så længe du kan bryde de modstande, der forhindrer dig i, at leve det liv du gerne vil, er der ikke noget problem. Men hvis modstandene er stærkere end din vilje, så kan det være en god idé at besøge modstandens fødested.

Modstande kan være farlige, hvis du ikke gør noget fornuftigt ved dem

Modstande er stærke kræfter. Så regn med, at hvis du befinder dig i en situation, der aktiverer en af dine modstande, vil din underbevidsthed benytte sig af enhver udvej for at fjerne dig fra det ubehagelige:

 • Pludselig er den udfordring, du lige har talt om, forsvundet som dug for solen
 • Pludselig er det da ikke noget problem, at du har arbejdet 50 timer i denne uge. Du føler dig kun lidt stresset. Du kan sagtens arbejde hjemme i aften, igen
 • Pludselig er det ok, at en af dine medarbejdere ikke overholder de aftaler, vedkommende har med dig. Der er ingen grund til, at du skal optræde konsekvent, for det bliver sikkert bedre næste gang. Lidt mistillid fra eller til betyder ikke det store
 • Pludselig er det ok, at det er svært at komme op om morgenen, når du skal på arbejde. Og herregud, du behøver da hellere ikke at være glad hele tiden
 • Pludselig er det da ok, at have svært ved at falde i søvn, have hjertebanken og mangle appetit. Det er sikkert ikke noget alvorligt, du behøver at belemre lægen med

Stress, rygning og overvægt er eksempler på livsfarlige overlevelsesstrategier, alle styret af modstande (medmindre at ens mål er at dø før tid).

Modstande er stærke sager, der ikke altid får os til at optræde fornuftigt.

Så hvordan får man fornuften og indflydelsen tilbage?

It all comes down to a simple choice

Når alt kommer til alt, er det, et spørgsmål om din fornuft eller dine modstande er stærkest. Du må beslutte dig for, om du, som et barn, vil blive ved med at løbe væk fra det ubehagelige, eller, om du, som den voksne du er, vil gøre noget ved som forhindrer dig i at leve et frit liv.

Hvad beslutter du dig for?

Har du lige nu besluttet dig for at tage kampen op med dine modstande, så får du her, et forslag til hvordan du kommer i gang.

Opbyg din mentale styrke med træning

Sæt dig et hyggeligt og roligt sted. Find noget at skrive på og med. Følg nedenstående punkter:

 • Hvad føler du lige nu? (skriv ned)
 • Tænk på en udfordring du for nylig har stået i, hvor du optrådte ufornuftigt
 • Hvad havde du modstand på at gøre?
 • Hvad var dine følelser bange for, at der kunne ske?
 • Tænk nu på andre ubehagelige situationer eller udfordringer du har. Skriv alle de modstande ned, du kan komme i tanke om
 • Rangorden nu dine modstande efter styrke – stærke og mindre stærke modstande
 • Find den udfordring du har mindst modstand på at gøre noget ved
 • Spørg dig selv: Hvad vi være fornuftigt at gøre?
 • Når du har besluttet det, så brug din viljestyrke til at få det gjort

Ovenstående er opskriften på, hvordan du opbygger din mentale styrke. Når du har fået det gjort, har du brudt din modstand. Så er det dig, der bestemmer i dit liv.

Hvad dit udbytte bliver, ved jeg ikke præcist. Men mit gæt er, at du vil være en udfordring fattigere, du vil føle dig mere modig, og kan følelsen stolt måske snige sig ind?

Det er der kun en måde at finde ud af på.

Brug dit nye mod til at bryde den næste modstand på din liste. Følger du denne metode i en periode, vil du få mere indflydelses og føle dig mere fri.

Hvad vil det ikke betyde for resten af dit liv?

Jeg tror på

Jeg tror på, at de mennesker der lærer at rumme deres dårlige følelser, og som bryder de modstande, der forhindrer dem i at optræde fornuftigt, vil give sig selv friheden til at forme deres eget liv.

Er du nysgerrig efter mere viden?

Vil du læse mere, om de børn i veteranbilerne i Tivoli jeg refererer til? Så finder du min artikel “Indflydelse – hvem tror du styrer dit liv?”, her.

Har du brug for min hjælp til at lære dine modstande bedre at kende? Så overvej at tage min drivkraftsanalyse. Svar på 26 enkle spørgsmål, det plejer at tage 3 min. Så får du mine personlige anbefalinger til, hvordan du kan komme i gang med at bryde modstande.

Du er selvfølgelig altid velkommen til at ringe 2270 5055, hvis du har brug for et skub til at komme igang.

“I guess it comes down to a simple choice: Do you want to get busy living or busy dying?”

Tak for din opmærksomhed.

Ole

#letsgetbusyliving

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *