Frihed

Sådan finder du din drivkraft, og sætter dig selv fri

Er du træt af altid at skulle tilpasse dig andre? Vil du gerne selv bestemme, hvordan dit liv skal forme sig? Så læs denne artikel.

Udover at du får opskriften på, hvordan du finder din drivkraft, så deler jeg også en personlig historie om et af lavpunkterne i min karriere. 

Lad mig sige det sådan, jeg ved at prisen for ikke at kende sin drivkraft, er høj. 

En personlig historie

Et af lavpunkterne i min karriere var en dag, jeg havde parkeret min røde Honda Civic, foran min arbejdsplads, og ”sad fast” i bilen. Mine knoer var hvide, og mine hænder ville ikke slippe rattet. Dr. Bombays ”S.O.S” hårdt pumpet dance music drønende ud af højtalerne – en rutine, det havde været nødvendigt for mig at opbygge, for at pumpe mig selv med energi nok til at gå ind af døren og begynde at arbejde.

I det øjeblik måtte jeg erkende, at det som drev mig, ikke gjorde mig glad. Jeg måtte se i øjnene, at det ikke var mig som styrede mit arbejdsliv. For det havde aldrig været mit mål at presse mig selv til det yderste.

Til sidst fik jeg hevet mine hænder fri af rattet, og gik ind og gik i gang med at arbejde. For hvad skulle jeg ellers gøre?

Fordi jeg havde travlt med at gøre, som jeg altid havde gjort, fandt jeg ikke ud af, hvad det var, der drev mig til at presse mig selv til det yderste, og hvem der reelt styrede mit arbejdsliv. Konsekvensen blev, at mønsteret gentog sig på min næste arbejdsplads. For det vi ikke ved om os selv, er vi dømt til at gentage.

I dag ved jeg, at jeg skulle have fundet min drivkraft. Det havde givet mig indflydelse, og muligheden for selv at styre mit arbejdsliv.

Læs videre og kom med på en rejse helt ind i sindet. For det er her, at kilden til vores drivkraft udspringer.

Drivkraft = følelser

Det er vores hjerne, der styrer vores adfærd og den bruger følelser til at sætte os i bevægelse.

Eksempelvis er det følelsen ’sult’, der får os til at gå ud i køkkenet og finde noget at spise. Og det er følelsen ’mæt’, der får os til at lægge kniv og gaffel.

På samme måde er vi styret af følelser, når vi leder. Det er de følelser, som udgør vores drivkraft. Generelt kan man opdele vores drivkraft i 2 kategorier:

 • Måder vi leder på for at opnå gode følelser (lederstil styret af fornuft)
 • Måder vi leder på for at undgå ubehagelige følelser (lederstil styret af ufornuft)

Når følelser ødelægger din forretning

Eksempelvis har min lederstil været drevet af dårlig samvittighed. Det fik mig til at udskyde opfølgningen på mine planer. Så længe jeg udskød opfølgningen, så længe kunne jeg undgå den dårlige samvittighed. Den vidste jeg, at jeg ville føle, over de tiltag jeg havde lovet mig selv at implementere, men som jeg ikke havde fået gjort.

Det er selvfølgelig mit ansvar at implementere mine planer. Men en vigtig pointe er, at forstå den måde vores hjerne fungerer på. Hjernen prøver konstant at beskytte os fra, at komme i situationer der giver os ubehagelige følelser. Hvis vi ikke er opmærksomme på, at hjernen fungere sådan, så risikerer vi, at udvikle en ledelsesstil der er drevet af at undgå konflikter, uenighed og øvrige situationer der giver dårlige følelser. Det skaber sjældent arbejdsglæde og resultater, man kan være stolt af i længden.

Hvis jeg vidste, hvad jeg ved i dag, så havde jeg dengang stillet mig selv følgende spørgsmål:

 • Hvad er udbyttet ved at implementere mine planer?
 • Hvad får dette udbytte mig til at føle?
 • Hvad skal jeg træne for at blive bedre til at implementere mine planer?

Svarene på spørgsmålene, havde givet mig ”opskriften” på hvordan, jeg ville implementere mine planer og givet mig selv motivationen til, at gøre det.

Hvad er din holdning til følelser?

Er de følelser nu så vigtige, tænker du måske? Det korte svar er: JA.

Målet er ikke, at du skal være følsom. Men at du har kontrol og indflydelse, over den måde du leder på. Ved du ikke, hvad du føler, så risikerer du, at dine følelser får dig til at optræde ufornuftigt. Som det skete for mig, da jeg sad i min røde Honda Civic.

Følelser kommer, og følelser går. Men hvis vi ikke er åbne, og accepterer, når vi er i dårligt humør, så risikerer vi at bruge vores liv på at løbe væk fra de dårlige følelser, i stedet for at lære at håndtere dem.

Viljen til at finde sin drivkraft

Ser du værdien af at kende din drivkraft, men ikke lige på stående fod, kan svare på hvad den er? Så har jeg lavet nedenstående spørgsmål, for at hjælpe din refleksion på vej:

 • Hvad kunne du godt tænke dig at føle, når du vågner om morgenen og skal på arbejde?
 • Hvad kan du gøre for, at komme til at føle det?
 • Er der noget som forhindrer dig at implementere disse ændringer?
 • Hvad kan motivere dig til, at fjerne disse forhindringer?
 • Hvad vil du gøre anderledes i morgen, når du kommer på arbejde?

Man kan komme langt med en kop kaffe, en blok, en blyant og en samtale. Men virkeligheden er, at det er først når din refleksion fører til, at du gør noget nyt, at du opnår mere indflydelse.

Har du brug for yderligere hjælpe til finde din drivkraft, så tag min drivkraftsanalyse. Svar på de 26 ja/nej spørgsmål, og få mine personlige anbefalinger til, hvordan du kommer i gang med at leve dit liv fuldt ud.

Tak for din opmærksomhed.

Get Busy Living

Ole

6 replies
 1. Helle Rosendal-Andersen
  Helle Rosendal-Andersen siger:

  Ole – hvor jeg kan følge dig! At have kontakt til sine følelser, er som at have et velfungerende kompas at styre efter. Og hvem kan finde vej, hvis de ikke ved, hvilken retning de skal gå? Vi må som mennesker vove at føle efter, hvad vi vil, hvad vi tør og dybest set, hvad vi ønsker at bruge vores liv, herunder vores arbejdsliv, til. Det kan for en stund kræve mod. Og med modet kommer vi til de nok så citerede ord af Søren Kierkegaard: “At vove er at miste fodfæstet for en stund, ikke at vove er at miste sig selv”. Og hvem vil miste sig selv?

  Svar
  • Ole Bartels
   Ole Bartels siger:

   Hej Helle

   Tak for din kommentar. Det lyder som om, at vi er enige om betydningen af at kunne føle og tage stilling til hvad vi vil bruge vores liv til. Nu er vi to, der kan hjælpe hinanden med at starte en bevægelse 🙂

   Bh Ole

   Svar
 2. Dina
  Dina siger:

  Virkelig godt indslag, det er nogle gode punkter og spørgsmål, som jeg stille mig selv. Så må jeg se, hvad jeg kommer frem til.

  Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *