Livskraft & viljestyrke

Livskraft & viljestyrke

Drivkræfter der fylder dit liv med gode følelser

Mange mennesker kæmper sig igennem livet. De tror fejlagtigt, at de ikke kan få indflydelse på, hvordan deres liv skal forme sig.

Men virkeligheden er, at mange allerede har de ressourcer, der skal til for at gøre deres liv lidt bedre. De ved det bare ikke. I stedet for at bruge deres livskraft til at fylde deres liv med gode følelser, så bruger de deres viljestyrke til at udholde inkompetente chefer, stressende arbejdsvilkår, samarbejder der ikke fungerer, og parforhold der er gået i stå.

Vi er alle født med livskraft og viljestyrke, det er bare ikke alle, der har lært at bruge disse drivkræfter til nytte og glæde for dem selv.

Er du en af dem, der trænger til at komme i træningscenteret, fordi din livskraft og livsvilje er blevet slap, så læs denne artikel, og få styrken tilbage.

Historien starter med en sten i en sko.

Én sten kan blive til en grusgrav

Hvis du har en sten i skoen, tager du den så ud?

Ja, vil du sikkert sige. Men det er ikke sikkert, at du har tænkt over, hvorfor du gør det. Jeg tror mange gør det fordi, det er ubehageligt at gå på stenen. Når stenen er ude, kan man igen mærke, hvor gode ens sko er at gå i. Meget fornuftigt.

Spørgsmålet er, om du er lige så fornuftig, når det gælder de ”mentale sten” du får i skoene? Du ved dårlig samvittighed, stress, utilfredshed, ensomhed, frustration og andre ubehagelige følelser.

Hvis dine tankerækker fører dig frem til den erkendelse, at du ikke er lige så god til at fjerne de mentale sten fra dine sko som de fysiske, så er du ikke den eneste.

Der er mange, der traver igennem livet med mentale sten i skoene. De er bare ikke bevidste om det, og hvilke konsekvenser det har for deres livskvalitet. Vores liv bliver meget hårdere, end det behøver at være.

Så hvad gør man, hvis ens sko føles som indersiden af en grusgrav?

Livskraft

Nøglen til at få mentale sten ud af skoen er at gøre noget. Og det er her, livskraft kommer ind i billedet.

Livskraft: Evnen til at fylde sit liv med gode følelser.

Jo flere gode følelser man fylder sit liv op med, jo bedre livskvalitet. Det er livskraften, der sætter os i stand til, at gøre noget ved de dårlige følelser, og skifte dem ud med gode følelser.

Livet er ikke altid en dans på roser. Vi vil alle opleve svære perioder fra tid til anden. Det er din livskraft, der afgør, om du gør noget ved de svære perioder, eller om du passivt bliver et offer for livets omstændigheder.

Har du livskraft?

Er du åben overfor ubehagelige følelser?

En forudsætning for at du kan pille de mentale sten ud af skoen, er, at du er opmærksom på, hvad du føler. Er du en af dem der har været nødt til at lukke af for dine følelser, for at komme igennem livet, er der risiko for, at de små mentale sten samler sig til en grusgrav i dine sko. Det påvirker din livskvalitet.

Har du svært ved at komme op om morgenen, trives du ikke på dit arbejde, eller har du svært ved at finde ro, så kan det være dårlige følelser, der prøver at få din opmærksomhed.

Men hvad gør man, hvis man ikke har livskraft, og konstatere at ens sko er fyldt med mentale sten?

Det korte svar er, at man begynder at lede efter sin viljestyrke.

Viljestyrke

Livskraft kommer ikke af sig selv, men den kan optrænes som vores muskler og vores kondition. Gnisten der kan tænde lunten til din livskraft, hedder vilje.

Når alt kommer til alt, handler det om, hvad du vil.

  • Vil du have en af dine mentale sten ud af skoen?
  • Vil du finde et nyt job?
  • Vil du holde op med at ryge?
  • Vil du blive bedre til at lytte til dig selv?
  • Vil du tilbringe mere tid med din familie?

Alle spørgsmål er af den ansvarspådragende slags. Der er ingen andre end dig, der i sidste ende kan tage denne beslutning. Og virkeligheden er, at du kan ikke undgå at tage en beslutning.

Fortsætter du med at gå på dine mentale sten, tager du på det samme arbejde i morgen, tager du den næste smøg, fortsætter du med at lytte til andre end til dig selv, eller er du mere på arbejde end sammen med familien? Din adfærd vil altid fortælle dig, hvad du har valgt.

Det nytter ikke noget at give chefen, din partner eller dine forældre skylden. Det kan godt være, at dine forældre ikke har lært dig, hvordan du piller mentale sten ud af skoene, men hvad hjælper det dig og dit liv lige nu, at det er sådan? Det er dit liv, og du har ansvaret for, hvordan du vil forme det.

Din viljestyrke er større, end du tror

Hvis du er i gang med at tænke: ”Jeg har heller ingen viljestyrke!”, så må jeg stoppe dig. For det tror jeg, ikke er rigtigt. Mange er nemlig slet ikke klar over, hvor viljestærke de i virkeligheden er.

Det kræver nemlig en stærk vilje, hver dag at tage sko på der er fyldt med mentale sten. Det er viljestyrken, der dag efter dag får dig til at møde på det job, hvor du ikke trives. Viljestyrken der får dig til at ryge, selvom du ved, at det er livsfarligt. Viljestyrken der får dig til at arbejde et par ekstra timer, selvom du er træt.

Hvis du stiller dig selv spørgsmålet: Hvad fortæller det om mig, at jeg kan udholde denne situation? Så vil svaret synliggøre en lang række af dine kompetencer, og ikke mindst hvor stærk din viljestyrke er.

Men det er der selvfølgelig kun en måde, at du kan finde ud af på…..og spørgsmålet du skal stille dig selv var: Hvad fortæller det om mig, at jeg kan udholde denne situation? 😉

Hvis du laver øvelsen, tror jeg, at du vil komme til den konklusion, at du har rigelig viljestyrke til at tage den første mentale sten ud af dine sko.

Når man bruger sin viljestyrke, så opbygger man sin livskraft

Det handler ikke om, at du skal have alle stenene ud på en gang, men at du skal i gang med at træne din viljestyrke og opbygge din livskraft. Start med de mindre sten. Om det er at ryge en cigaret mindre om dagen, eller lukke din arbejdscomputer kl. 16 en dag om ugen, eller at fortælle chefen at du ikke trives, er lige meget, bare du bruger, den viljestyrke du har, til at komme i gang.

Inden du ser dig om, vil du have opbygget viljestyrke og livskraft til at tage fat på de større sten.

Min personlige erfaring

Min egen livserfaring er, at det er ikke målet, om du bliver 10 glad for at gå på arbejde, om du når din idealvægt, eller om du opnår det perfekte parforhold, der er det vigtigste. Det vigtigste er, at du gør noget, der gør din situation lidt bedre.

De gode følelser det skaber, at tabe det første halve kilo eller blive lidt mere glad for at gå på arbejde, giver dig en smagsprøve på, hvordan det er at tage ansvar og få indflydelse over dit liv. Disse gode følelser vil give dig motivationen til at tage næste skridt.

Du vil blive overrasket over, hvor få skridt der skal til, før du føler sulten efter en lidt bedre livskvalitet. Inden du ser dig om, har du gjort dig selv til narkoman, af det stof der hedder at leve livet fuldt ud.

Det er ikke sikkert, at du vil føle, at du lever dit liv fuldt ud, fordi du piller én mental sten ud af dine sko, men jeg lover dig, at dit liv vil føles lidt bedre, hvis du gør det.

Din lederstil kan afgøre alt.

Dit liv er dit ansvar

Jeg tror på, at dit liv er dit ansvar, og at de mennesker der har livskraft og viljestyrke vil få det bedste liv.

Tak for din opmærksomhed.

Ole

#getbusyliving

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *